About

Deze blog vertelt het verhaal van het Egmontkasteel in Zottegem. Dit kasteel ligt niet alleen aan de oorsprong van de stad Zottegem, maar heeft zelf ook verschillende gedaantes en illustere bewoners gehad.  Het kasteel is genoemd naar graaf Lamoraal van Egmont, de eigenaar van het kasteel die in 1568 op de Grote Markt van Brussel werd onthoofd, samen met de graaf van Horne. Vandaag doet het gebouw dienst als  stadsbibliotheek.

Egmontkasteel NW

Het Egmontkasteel van de achterzijde (NW) – foto: Daniël Pletinckx

Het stadsbestuur van Zottegem heeft beslist om in het gebouw een digitaal Tijdsvenster (een interactief verhalensysteem) te plaatsen die de geschiedenis van het Egmontkasteel en de stad Zottegem in al zijn aspecten vertelt. Deze blog toont hoe dit Tijdsvenster en zijn inhoud tot stand komt, en laat je op deze manier de rijke geschiedenis van het Egmontkasteel ontdekken.

Egmontkasteel (NO)

Het Egmontkasteel van de voorzijde (NO) – foto: Daniël Pletinckx

Een belangrijk aspect van het Tijdsvenster is het gebruik van virtuele 3D reconstructies van historische gebouwen en landschappen.  Deze reconstructies worden op correcte manier gemaakt vanuit alle beschikbare wetenschappelijke informatie zoals historische teksten en tekeningen, archeologische vondsten of bouwhistorische informatie.  Deze blog vertelt je in detail hoe dit allemaal in zijn werk gaat voor het Egmontkasteel in Zottegem.

voorgevel Egmontkasteel

Voorgevel van het Egmontkasteel – foto: Daniël Pletinckx

Het Tijdsvenster, de virtuele reconstructies en deze blog worden gemaakt door Visual Dimension bvba, een firma in Ename, Oudenaarde, gespecialiseerd in het visualiseren en presenteren van erfgoed op Europese schaal.  Kijk bijv. eens op de blog over de abdij van Ename of de Etruskische graven van Monte Michele en Regolini-Galassi in Italië.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s